شگفتی جهانگرد ایتالیایی از معماری ایرانی

معماری ایرانی در اعصار مختلف از چنان شگفتیهایی برخوردار است که هنرمندان بسیاری از سر تا سر دنیا را با مواجهه با بناهای ماندگار آن حیرت زده میکند. این حیرت زمانی دو چندان میشود که آنها از نزدیک کاربرد علوم و ریاضیات را در این آثار لمس کنند. از تجارب هنرمندان کشورهای دیگر در مواجهه با آثار بی بدیل ایران نمونههای بسیاری وجود دارد، که در این مطلب به یکی از آنها پرداخته میشود.
در همین راستا روزنامه دیلی میل انگلستان تصاویری خارقالعاده از بناهای اسلامی ایران منتشر کرد که توسط یک عکاس و جهانگرد ایتالیایی گرفته شده بود.

حیرت ماسیمو رومی ایتالیایی در مواجهه با آثار معماری ایرانی
ماسیمو رومی عکاس و جهانگرد مشهور ایتالیایی خالق این عکسهای ارزشمند بود.
او در ابتدا به مدت 18سال کارمند بود اما ناگهان به دلیل ذات هنریش جهت زندگی خود را تغییر داد و تصمیم گرفت به نقاط مختلف دنیا سفر و از آثار هنری مکانهایی که ناشناختهتر است، عکسبرداری کند.
آشنایی او با ایران از طریق مقالههای تخصصی علمی انجام شد. او در این باره گفته است که مقالهای در باب حکمت و معنویت نهفته در ایران نظرش را به خود جلب میکند و همین امر شیفتگی به ایران را در او به وجود میآورد.

سفر ماسیمو به ایران در آذر ماه سال 1395 انجام شد. او به بسیاری از نقاط ایران مانند تهران، کرمان، روستای کندوان، اصفهان، کاشان، شیراز، یزد، ابیانه، تبریز، ارومیه، سنندج و روستای اورامان سفر و عکسهای شگفتانگیزی را از آن مناطق ثبت کرد. این عکاس ایتالیایی در ابتدا عزیمت به سمت ایران قصد سفری کوتاه را داشت. اما با ورود به ایران و کسب تجربههایی شیرین از ایران و مردم مهماننواز آن، برنامهریزی خود برای این سفر را تغییر داد و مدت بیشتری را برای سکونت و آشنایی بیشتر با معماری ایرانی در نظر گرفت.
برداشت ماسیمو از آثار معماری ایرانی
ماسیمو رومی در سفره یک ماههاش با نظاره آثار معماری ارزشمند اسلامی به بررسی و تلاش برای درک علومی نهفته مانند ریاضی در دل این بناها پرداخت. او این بناها را به دلیل وجود حسی عرفانی و مذهبی در آن “زیبایی الهی” خواند.

روایت او از مساجد ایران این است که وقتی وارد مسجد شدم چیزی که مرا مجذوب خود کرد، عظمت فضا بود. شیشهها و کاشیهای زیبا به دریافت دو چندان حسی معنوی و انرژی خاص به انسان کمک میکنند و در من نیز این حس را به وجود آوردند. او چند بار به این نکته اشاره میکند که جزئیات خاصی که در مساجد وجود داشت، مرا مسحور خود میکرد.
چیزی که برای ماسیمو رومی به شدت جذاب بود، بازارها و مساجد قدیمی بینظیر ایران و به کار بردن مصالحی مانند آجر و کاشی به زیباترین شکل ممکن در آنها بود.
جهانگرد مشهور ایتالیایی اصفهان و شیراز را “گل سرسبد معماری ایرانی” میخواند و ذکر میکند که ایران جایی است که در هر نقطه از آن انسان دچار حیرت میشود.
او در سفرنامه خود به این نکته اذعان دارد که معماری ایرانی با نمادپردازیهای خود به هویتی خاص دست یافته که متمایز از سایر کشورهای مسلمان است.
عکسهای بینظیر ماسیمو از آثار فاخر ایران به خصوص مسجد شیخ لطفالله اصفهان در جهان بازتاب گستردهای داشت.

امری دیگر که نظر او را بسیاری جلب کرد “نسبت طلایی” رعایت شده در آثار بود و آن همان نسبت ریاضی به کار رفته در آنها است.
با مشاهده عکسهای این عکاس و جهانگرد ایتالیایی از ایران علاوه بر معماری ایرانی توجه به جزئیات را به خوبی میتوان دید. برای مثال او در عکسهایی که در روستای کندوان و اورامان انداخته است، روزمره اهالی روستا را به زیباترین شکل ممکن به تصویر کشیده است.
عکسهای ماسیمو به اندازهای تاثیر گذار بوده که سبب افزایش میل گردشگران به سفر به ایران بوده است. در صورتی که در این باره و تجارب هنرمندان دیگر سراسر دنیا در مواجهه با آثار معماری ایرانی اطلاعاتی دارید، نظرات خود را با در میان بگذارید.
پرسش و پاسخ تکمیلی
نظرتان برای ما مهم است آن را با ما در میان بگذارید