انواع چیدمان آجرنما، بررسی 12 شاهکار چیدمان
آجر، عنصری کهن و خاطرهانگیز، در گذر زمان نقشی بیبدیل در معماری ایفا کرده و با ظرافت و استحکام خود، جان به تن بناها بخشیده است. اما داستان آجر به صرفِ دیوارچینی ساده ختم نمیشود؛ چیدمان هنرمندانه این گوهرهای رنگین، روحی تازه به نما میبخشد و هویتی منحصر به فرد به هر ساختمان میدهد.
در این مقاله، سفری به دنیای شگفتانگیز آجرنما خواهیم داشت و با انواع چیدمان آجرنما که هر یک جلوهای خاص به نما میبخشند، آشنا میشویم. از شکوه و صلابت آجر چینی “هفت و هشت” تا ظرافت و زیبایی “حصیری” و مدرنیت “آبشاری”، هر طرح، داستانی برای گفتن دارد و دریچهای نو به سوی خلاقیت میگشاید.
- آجرچینی جناغی (هفت و هشت)
- آجرچینی فخر و مدین
- آجرچینی نیمانیم
- آجرچینی کله راسته (چیدمان هلندی)
- آجرچینی حصیری یا بادبزنی
- آجرچینی تودهای
- آجرچینی هشت و گیر
- آجرچینی آبشاری
- آجرچینی مشبک
- آجرچینی مشبک سنتی
- آجرچینی کرکرهای
- آجرچینی نمای مدرن
آجرچینی جناغی (هفت و هشت)
شاهکاری کلاسیک که با ظاهری زیگزاگی، یادآور دوران کهن است. این روش قرارگیری آجرها نسبت به یکدیگر با زوایای 90 درجه میباشد و نقشی متمایز بر نمای ساختمان یا در کف را بوجود میآورد.
آجرچینی فخر و مدین
ترکیبی از هندسه و زیبایی، فخر و مدین با حفرههای شش ضلعی یا لوزی، ظاهری چشمنواز به نما میبخشد و یادآور معماری سنتی ایرانی است.
آجرچینی نیمانیم
محبوبترین الگوی آجر چینی، نیما نیم با نظم و ترتیبی خاص، چهرهای متوازن به نما میبخشد. در این روش، آجر ردیف پایین، دقیقاً در وسط آجر ردیف بالا قرار میگیرد و فضایی آرامشبخش ایجاد میکند.
آجرچینی کله راسته (چیدمان هلندی)
بازی با رنگ و طرح در کله راسته، جلوهای بدیع به نما میبخشد. در این روش، آجرها به صورت کله و راسته کنار هم قرار میگیرند و فضایی پویا و شاداب خلق میکنند.
آجرچینی حصیری یا بادبزنی
شبیه به بافت سبد، حصیری با ظرافتی مثالزدنی، پیچ و تاب زیبایی به نما میدهد. چیدمان آجرها در گروههای عمودی و افقی، حس نظم و ظرافت را القا میکند. در این روش هم برای نما و هم برای کف مورد استفاده قرار میگیرد.
نمای چینش آجرها در این روش همچون سبدهای بافته شده میباشد که آجر در این روش از یک سمت فرو رفته و از سمت دیگر بیرون میآید؛ در روشهای مدرن آجرچینی حصیری از آجرهای هلالی استفاده میشود و همچون روش نیمانیم آجرها به گونهای روی هم چیده میشوند که رگ عمودی آجر بالایی در وسط آجرهای ردیف پایین قرار میگیرد.
از روش آجرچینی حصیری برای کف در دیوارها و سقف نیز استفاده میشود؛ اما بیشتر برای اجرای کف کاربرد دارد. در این روش آجرها بصورت جفتی و به شکل یکی در میان و افقی و عمودی کنار یکدیگر قرار میگیرند. مربعی متشکل از 8 یا 16 آجر را در نظر بگیرید؛ یعنی چهار جفت دو تا یا چهارتایی، دو ردیف و دو ستون، که از گوشه سمت چپ بالا شروع و در گوشه سمت راست پایین تمام میشود و در نهایت شمایی از بافت حصیر را به نمایش میگذارد.
آجرچینی تودهای
سادگی و صلابت در تودهای، اتحادی بینظیر از آجرها را به نمایش میگذارد. در این روش، آجرها بدون کم و زیاد، بر روی یکدیگر قرار میگیرند و نمایی یکپارچه خلق میکنند.
آجرچینی هشت و گیر
بازی نور و سایه در هشت و گیر، نمای ساختمان را دگرگون میکند. برجستگی و فرورفتگی آجرها، قله و درهای خیالانگیز خلق میکند و جلوهای سهبعدی به نما میبخشد.
آجرچینی آبشاری
حرکتی سیال و روان در آبشاری، پویایی را به نما هدیه میکند. چیدمان منحنی و موجدار آجرها، حس پویایی و طراوت را به ارمغان میآورد.
آجرچینی مشبک
تهویه مطلوب از مزایای آجرچینی مشبک است. حفرههای تعبیه شده در این روش، علاوه بر زیبایی، گردش هوا را تسهیل میکند و از تجمع رطوبت جلوگیری میکند.
آجرچینی مشبک سنتی
یادگار معماری ایرانی در مشبک سنتی، اصالت و تاریخ را به رخ میکشد. این روش که در بناهای تاریخی به وفور دیده میشود، جلوهای نوستالژیک و دلنشین به نما میبخشد.
در روش چینش آجر سنتی آجرها با ترکیب شبکه سوراخهای چند ضلعی یا لوزی شکل طراحی میگردند. شهرهایی همچون اصفهان، کاشان، یزد و همدان خاستگاه چنین چیدمانی برای آجر میباشد.
آجرچینی کرکرهای
در این نوع چینش از آجر نما با طول زیادتر استفاده شده و اصولاً چینش آنها بصورت عرضی میباشد.
آجرچینی نمای مدرن
ترکیبی از هنر و صنعت در نمای مدرن، عصری نو در طراحی ساختمانها رقم میزند. استفاده از تکنیکهای پیشرفته و ایدههای خلاقانه، به خلق نماهایی منحصر به فرد و چشمنواز میانجامد که در عین زیبایی، کارایی و استحکام را نیز به همراه دارند.
پایانبندی
آجرنما، دنیایی بیکران از خلاقیت و زیبایی است که با ظرافت و تنوع خود، هویتی منحصر به فرد به هر ساختمان میبخشد. انتخاب روش چیدمان مناسب و شناخت انواع چیدمان آجر نما، با توجه به سبک معماری، سلیقه و نیازهای کاربری، نقش کلیدی در خلق نمایی چشمنواز و ماندگار ایفا میکند.
در این مقاله، با 12 روش چیدمان آجر آشنا شدیم که هر کدام جلوهای خاص به نما میبخشند. از شکوه و صلابت “هفت و هشت” تا ظرافت و زیبایی “حصیری” و مدرنیت “آبشاری”، هر طرح، داستانی برای گفتن دارد و دریچهای نو به سوی خلاقیت میگشاید.
با الهام از این تنوع و خلاقیت، میتوان گامی در جهت ارتقا زیبایی و هویت معماری برداشت و بناهایی خلق کرد که در گذر زمان، همچون نگینی درخشان، بر تارک شهرها بدرخشند.
تمامی نمونه کارهای اجرایی با آجر نسوز نما آذرخش انجام شده است.
نظرات، پیشنهادات و انتقادات
نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را با ما در میان بگذارید.